11-06-2010

28 December: Zeeland tour: Ross's Goose, Pale-bellied Brent Goose, Black Guillemot

Op de valreep van 2009 nog een dag naar Zeeland geweest om het weidse kustlandschap weer eens op te snuiven..En er zaten een paar interessante soorten: zwarte zeekoet, ross gans, velduilen en witbuikrotganzen.



Het was een mooie, rustige dag met wat gesluierd zonlicht.
Doelsoort was vooral de zwarte zeekoet. Daarom eerst de Brouwersdam gecheckt. Geen zeekoet. Maar met een hele dag te gaan maakte we ons geen zorgen. Doorgereden naar Scharendijk waar een grote groep rotganzen aan het foerageren was. Al snel ontdekten we de witbuikrotganzen die samen optrokken.



Toen weer terug naar de Brouwersdam waar inmiddels de 1e winter zwarte zeekoet gezien was. De vogel zwom toch wel een stuk uit de kust en dook steeds onder waardoor hij moeilijk te digiscopen was. Het is me gelukt om toch een herkenbare foto te maken. Zo'n 1e winter vogel is op grote afstand niet echt een fraai gezicht. Je ziet wat grijs, zwart en wit. Bij het duiken waren de rode poten wel goed te zien.





De 1e winter vogel is van een adulte vogel in winterkleed te onderscheiden door de zwarte vlekjes op de witte vleugelvlek. Deze is bij volwassen vogels geheel wit.










 Verder langs de brouwersdam: veel roodkeelduikers (ca. 40), 4 geoorde futen, 1 kuifduiker, 1 ijseend. Bij Haamstede (stolpweg) ontdekten we de ross gans tussen de vele brandganzen. Verder zaten er 4 kleine rietganzen vlak langs de weg.
Een niet schuwe torenvalk op een verkeersbord liet zich vanuit de auto geduldig fotograferen.
Nog een tijdje bij de velduilen-plek gepost. Helaas joegen de vogels nog niet toen wij weg moesten. Tijdens het wachten een jagend blauwe kiek vrouw en een groepje overvliegende brandganzen met een Ross' gans. Of het dezelfde vogel van Haamstede was?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten